Kennisartikel ‘Ons brein’

Dit kennisartikel is geschreven door Robert Crommelin.

Robert geeft de training ‘Partnership in Organisaties’

Kennisartikel

Robert Crommelin schrijft over ‘ons brein’.

Ons brein

Er zijn twee soorten ooievaars in Europa: zij die jaarlijks via de Balkan naar hun overwinterverblijf in Oost-Afrika vliegen en zij die de Gibraltar route nemen richting West-Afrika.

Onderzoekers namen eieren uit de nesten van Balkan-gangers en legden die in de nesten van Gibraltar-gangers. In het najaar vertrokken ouders en kinderen welgemoed naar het zuiden – maar wat bleek boven midden-Frankrijk?                    Tot ontsteltenis van de ‘Gibraltar’ouders en opwinding bij de onderzoekers sloeg de ‘Balkanjeugd’ af richting Balkan om op eigen houtje het oostafrikaanse winterresort te vinden.

We leven in een tijd, waarin ons brein zijn mogelijkheden en nukken in hoog tempo prijsgeeft aan onderzoekers en auteurs; soms besef je dat we misschien nog maar een fractie begrijpen (1), terwijl dat ons al in staat stelt om de kwaliteit van ons leven aanzienlijk te vergroten.

Enkele van die ‘fracties’ wil ik hier met je delen, terwijl ik ook benieuwd ben naar jouw ervaringen en reactie.

Joe Griffin en Ivan Tyrell, psychotherapeuten en geestelijk vaders van het ‘Human Givens’ gedachtegoed (2) hebben grote bijdragen geleverd aan ons inzicht in hersenfunctioneren. Kern van hun visie is dat mensen lichamelijk, emotioneel en spiritueel gezond zijn als zij hun fundamentele behoeften – bv. veiligheid, aandacht, controle, vriendschap, erkenning, uitdaging, zingeving – vervullen en daartoe hun vermogens – bv. emotionele intelligentie, lange termijn geheugen, analytisch vermogen, dromen, ‘self-awareness’ inzetten. Hun werk is van grote betekenis voor therapeuten, coaches in hun benadering van cliënten: door de behandeling te richten op de vraag: ‘hoe kan ik mijn onvervulde behoeften vervullen met inzet van mijn vermogens?’ ontdekt de cliënt hoe hij in staat is zijn genezing tot stand te brengen. De therapie of coaching duurt daarom vaak kort! Boeiend is hun inzicht in de samenwerking tussen ons emotioneel brein en onze cortex. Beelddenkers zoals ik willen plaatjes om te begrijpen. Vandaar ‘the Brain Building’:

Lees verder (klik):  Kennisartikel ‘Ons Brein’ door Robert Crommelin